Een haard of houtkachel thuis of in je vakantiehuis zorgt voor veel gezelligheid, werkt ontstressend en levert veel besparingen op nu de stroomprijzen zo hoog zijn. Maar hoe kies je de kachel die precies bij jouw warmtewensen past?
Welke warmtewensen heb je?
Wil je vooral een houtkachel voor de knusheid? Om op de koudste momenten te kunnen stoken en stroom te besparen? Of moet het de primaire warmtebron voor de ruimte en het huis worden? En hoe groot is het oppervlak dat je wilt gaan verwarmen? Wij hebben een breed assortiment houtkachels, haarden en inbouwhaarden, voor alle wensen. Onze dealers kunnen je helpen bij het vinden van jouw perfecte kachel, maar het is wel handig als je alvast hebt nagedacht over het gebruik voordat je naar je dichtstbijzijnde dealer gaat.
Weet je al welke houtkachel of haard je wilt? Neem vandaag nog contact op met je dichtstbijzijnde dealer!
Als je gaat nadenken over waaraan de houtkachel moet voldoen, kan het handig zijn om iets te weten over de verschillende soorten warmte die kachels produceren:
Houtkachel met stralingswarmte - snel opwarmen rond de houtkachel
De meeste houtkachels geven in meer of mindere mate stralingswarmte af. Stralingswarmte is warmte die de lucht en vlakken (en koude lichamen) rond de kachel snel opwarmt. Kenmerkend voor straalkachels is dat de kachel zelf heel warm wordt en dus niet in de buurt van brandbare muren of meubels kan staan. Deze vorm van warmte kan goed werken in ruimtes met een hoog plafond en huizen met veel tocht of als je snel en direct warmte van de kachel wilt hebben.
Tips! Een ventilator kan op koude dagen een goede oplossing zijn om de warmte in de ruimte verspreiden en voor een gelijkmatig en aangenaam binnenklimaat te zorgen.
Convectiekachel - verspreidt de warmte van de houtkachel door de ruimte
Het belangrijkste verschil tussen een convectiekachel en een straalkachel zijn de zijwanden. Een convectiekachel heeft platen aan de zijkanten van de verbrandingskamer die convectiewarmte mogelijk maken. De koude lucht wordt door de luchtspleten getrokken en wordt opgewarmd in de kanalen tussen de platen voordat het opstijgt en door de openingen aan de bovenkant van de houtkachel verdwijnt. Hierdoor circuleert de warme lucht, stijgt op en verspreidt zich door de ruimte. Geleidelijk wordt het naar beneden in de ruimte gedrukt waarna de lucht wordt opgewarmd. Dat levert niet zo'n snelle opwarming op als bij stralingswarmte, maar de warmte wordt wel gelijkmatiger door de hele ruimte verspreid. Dit proces zorgt ervoor dat de houtkachel zelf ook niet zo warm wordt waardoor deze makkelijker in het interieur te plaatsen is dan een straalkachel.
Dit type houtkachel is geschikt als houtstook in het winterseizoen de belangrijkste verwarmingsbron van het huis is en het plafond niet zo hoog is of meubels de stralingswarmte blokkeren.
In veel van onze houtkachels en haarden (onder andere de houtkachel Jøtul F 483) hebben wij stralings- en convectiewarmte gecombineerd, berekend op huizen zonder brandmuur. Daardoor kunnen ze dicht bij de muur staan en toch voor een aangename binnentemperatuur zorgen.
Speksteenkachels en andere warmtevasthoudende houtkachels
Je kunt nadenken over het soort warmte dat je wilt, maar je kunt ook kijken naar verschillende warmtevasthoudende houtkachels waarmee je de warmte zo goed mogelijk benut. Zowel speksteenkachels als houtkachels met warmteopslag aan de bovenkant zijn kachels die lang nadat het laatste houtblok is opgebrand nog warmte afgeven.
Warmtevasthoudende haarden en houtkachels geven nog lang warmte af nadat het laatste houtblok is opgebrand.
Aangename warmte met een speksteenkachel
Speksteenkachels zorgen voor een gelijkmatige, zachte en aangename langdurige warmte. Hoe meer speksteen, des te meer warmte je kunt opslaan. De temperatuur schommelt niet en je krijgt een stabielere warmte. Een massieve speksteenkachel is na een paar uur door en door warm en kan dan nog wel twaalf uur nadat het vuur gedoofd is warmte blijven afgeven.
Kachel met ingebouwde warmtevasthoudende stenen
Als je voor een kachel met de mogelijkheid voor warmteopslag kiest, kun je aan de bovenkant in de kamer warmteabsorberende stenen toevoegen (zoals de houtkachel Jøtul F 520 High Top). Dit kan wel twaalf uur extra warmte opleveren nadat het laatste houtblok gedoofd is.
Kan wel twaalf uur extra warmte opleveren nadat het laatste houtblok gedoofd is.
Hoe groot moet je kachel zijn?
Je denkt al snel dat de grootste kachel ook de meeste warmte oplevert - maar dat is niet altijd de beste keuze voor jou en je kachelproject. De warmtevraag in je huis is afhankelijk van de isolatie en het type woning, het totale raamoppervlak en het klimaat waar je woont. Als je een grote haard voor een kleine kamer koopt, kan dat tot "rustig stoken" leiden. Dat levert weinig warmte op en zorgt snel voor roetaanslag op de ruit. Wij raden aan om het oppervlak dat je wilt verwarmen op te meten. Ga hiermee naar je dichtstbijzijnde dealer voor hulp bij het vinden van de haard die bij jouw wensen past.
Wij hebben allerlei verschillende typen houtkachels en haarden en daarom raden we je aan een praatje te gaan maken met je dichtstbijzijnde dealer. Leg je wensen op het gebied van warmte, design, het formaat van de ruimte en de staat van de woning uit, zodat je samen je nieuwe droomhaard kunt vinden. In ons assortiment vind je zeker een houtkachel of haard die bij jouw wensen past, of je nu wel of geen warmteopslag wilt, en die je vele jaren van warmte en gezelligheid voorziet.