Moet ik gaan voor een houtkachel of voor een inbouwkachel?
In ons brede assortiment vindt u absoluut de hout- of inbouwkachel waar u naar op zoek bent. Maar wat is de juiste keuze? Een houtkachel of een inbouwkachel? We vertellen u meer over de mogelijkheden om uw keuze een beetje makkelijker te maken.
Laten we eerst eens kijken naar de verschillende soorten producten:
.
Houtkachel - neemt weinig ruimte in en geeft snel warmte:
Vroeger waren houtkachels vaak helemaal dicht en was het vuur niet te zien, terwijl de meeste moderne houtkachels die tegenwoordig worden verkocht een ruit aan de voorkant hebben. Sommige hebben ook zijruiten om de vlammen maximaal zichtbaar te maken. Deze kachels worden vaak houtkachels genoemd.Een houtkachel neemt weinig ruimte in, is eenvoudig vast te zetten aan de pijp en zorgt na het aansteken snel voor warmte in de kamer.
Een inbouwkachel kan worden beschreven als een complete verbrandingskamer, vaak met een brede deur. Inbouwkachels worden tegen de buitenkant van een muur geplaatst en om de kachel heen wordt een inbouwoplossing gemetseld die u zelf kunt ontwerpen. Hier kunt zelf de afwerking kiezen met bijvoorbeeld een uitsparing voor hout en een gladde of “ruigere” muur die u in de gewenste kleur kunt verven. Inbouwkachels kunnen ook worden gebruikt in open haarden e.d. Onze inbouwkachels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en u kunt ervoor kiezen om via één, twee of drie ruiten te genieten van de vlammen en de knusse uitstraling. Zo kunt u precies de inbouwkachel kiezen die helemaal aansluit bij u en uw eigen interieur.
“De houtkachel of inbouwkachel die u kiest, moet méér zijn dan een mooie aanvulling voor het interieur. Hij moet ook nog vele jaren zorgen voor een goede en aangename warmte voor de kamer.”
Wat voor warmtevraag hebt u thuis?
Wat voor u de juiste oplossing is, hangt natuurlijk af van waar u naar op zoek bent. Gaat het om de primaire warmtebron voor uw huis? Of gaat het meer om de gezelligheid? Of allebei?
Vergeet niet dat een haard veel warmte afgeeft en dat daarom de capaciteit (het formaat) moet aansluiten bij de warmtevraag en de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden. Als het puur gaat om knus stoken voor een fijne en relaxte sfeer, dan hebt u natuurlijk niet de grootste kachel nodig.
Maar als het echt om de belangrijkste warmtebron gaat, moet u eerst het oppervlak meten dat verwarmd moet worden. Bovendien is het van cruciaal belang hoe goed geïsoleerd het huis is. Een eenvoudige vuistregel:
Woningen gebouwd vóór 1960 hebben 80 W per m2 nodig
Voor woningen uit de jaren 60 tot en met 90 wordt uitgegaan van 60 W per m2
Bij nieuwere en goed geïsoleerde woningen wordt uitgegaan van 30 W per m2
De berekening is dan als volgt:
Als u in het oudste woningtype de woonkamer en de keuken wilt verwarmen van in totaal 70 m2, dan hebt u een kachel nodig met een afgifte van 5600 W (70 m2 x 80 W).
Als u in voorbeeld 2 de woonkamer en keuken wilt verwarmen, dan hebt u een kachel nodig met een afgifte van 4200 W (70 m2 x 60 W).
Bij voorbeeld 3, met de nieuwste woning, hebt u genoeg aan 2100 W (70 m2 x 30 W).
Kies de inbouw- of houtkachel die past bij uw warmtevraag en uw interieur
Een hout- of inbouwkachel van Jøtul in huis zorgt voor veel gezelligheid, milieuvriendelijker stoken en lagere stookkosten. Maar het moet ook een inrichtingselement zijn dat is afgestemd op de ruimte en de warmtevraag terwijl het ook nog eens de stijl versterkt die u hebt gekozen. Met dat in het achterhoofd heeft Jøtul inbouw- en houtkachels ontwikkeld in alle varianten: klein en groot, smal en breed, rond, zwart en wit. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze behoren tot de meest efficiënte kachels en haarden op de markt; producten waarbij design, innovatie en gebruiksvriendelijkheid centraal staan.
Een mooi uitgangspunt voor wie op zoek is naar die ideale inbouw- of houtkachel. En natuurlijk staan onze dealers klaar om u daarbij te helpen - van begin tot eind.