Het verbrandingsproces is bepalend
Kort gezegd werkt het verbrandingsproces als volgt: Als het hout brandt, komen er gassen vrij. De helft van de energie (de warmte) die in hout zit, zit in deze gassen. Als hout wordt verbrand met te weinig zuurstof leidt dat tot een onvolledige verbranding. Gelukkig heeft er de afgelopen jaren een forse ontwikkeling plaatsgevonden, waarbij Jøtul wereldwijd voorop is gaan lopen op het gebied van de zogenaamde Clean burn Technology.
Schoon brandende kachels zijn beter geïsoleerd, waardoor de temperatuur in de verbrandingskamer stijgt. Daarnaast wordt er extra, verwarmde lucht (zuurstof) naar de plek net boven het vuur geleid, zodat de achtergebleven onverbrande gassen en fijnstof óók worden verbrand. Dit zorgt voor een hele lage uitstoot via de pijp en ondertussen voor meer warmte. Het is goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee!
Twee keer zoveel warmte met een schoon brandende houtkachel
Oudere haarden en houtkachels hebben een rendement van zo'n 40% volgens onder andere het Energismart-project van de Noorse natuurbescherming terwijl dat rendement bij een schoon brandende houtkachel van Jøtul boven de 80% ligt. U haalt op die manier twee keer zoveel warmte uit elk houtblok door de oude houtkachel te vervangen door een nieuwe. Bij die organisatie worden trouwens onze haarden en houtkachels ook bekroond als de meest energieslimme!
Door de hoge energieprijzen van dit moment hebt u de investering in een schoon brandende houtkachel van Jøtul al binnen een paar jaar terugverdiend. Hout geeft echte warmte en voor uw kamerinrichting is het een schitterende toevoeging. Enova, eigendom van het Noorse ministerie voor klimaat en milieu, heeft een goed overzicht van de besparingen gemaakt die worden gerealiseerd door een nieuwe kachel aan te schaffen plus een beschrijving van de bijbehorende voordelen.
Hout geeft echte warmte en voor uw kamerinrichting is het een schitterende toevoeging.
Goed stoken en ondertussen minder hout gebruiken
Goed stoken is afhankelijk van meerdere factoren: droog hout, het juiste hout, goed aansteken en zeker ook de toevoer van voldoende lucht.
Volgens SINTEF, een van de grootste onafhankelijke onderzoeksinstituten van Europa, is op de juiste manier stoken noodzakelijk voor een optimaal rendement van het hout. Het aansteken is daarbij belangrijk
1. Plaats twee houtblokken onderaan.
2. Leg er dunnere stokken in lagen overheen. Doe dit kruiselings en met lucht ertussen.
3. Helemaal bovenaan plaatst u aanmaakblokjes.
4. Steek het bovenaan aan. De vlammen moeten van boven naar beneden toe werken.
Het hout moet ook droog zijn. Een vers blok hout bevat ongeveer 50% vocht en dat moet zijn gedaald naar 20% voordat het blok in de haard kan. Bij nat hout gaat er energie verloren en zal de houtkachel afkoelen. Bovendien wordt er bij nat hout meer rook gevormd, wat zorgt voor meer verontreiniging en meer roet in de houtkachel en de pijp.
Lees meer over goed stoken